Vilniuje: +370 676 61110

jolita@100kelioniu.lt

Alytuje: +370 610 36530

info@etuna.lt

Sūrį paragauti, alum užsigerti!

Šalis: Lietuva
Vietovė: Rokiškis, Biržai
Išvykimas: Pasirenkate jūs
Dienų skaičius: 1d.
Transportas: autobusas

Ryte išvykstame link Anykščių. Aplankę Anykščių šilelį ir kunigaikščio Mindaugo pilies bokštą, vyksime į Lietuvos sūrių sostinę – Rokiškį. Puikiuose XVIII a. grafų Tyzenhauzų rūmuose, dalyvausime programoje „Sūrio kelias“, kurios metu sužinosime apie sūrio pavadinimo kilmę, senovinę ir dabartinę sūrių gamybos technologiją. Ragausime keturių rūšių fermentinio sūrio – „Montekampo“, „Gouda“, „Mozarella“, „Rokiškio sūris“ ir balto varškės sūrio, gersime baltą vyną, beto, vaišinsimės kaimišku skilandžiu, namine rugine duona bei gardžiu naminiu pyragu. Apžiūrėsime rūmų menes, sužinosime daug įdomių faktų iš grafų gyvenimo. Pasivaikščiosime centrine miesto alėja, aplankysime XX a. pr. Silezijos meistrų statytą Šv. Mato bažnyčią, kurią puošią Prancūzijos, Austrijos, Belgijos ir Vokietijos meistrų darbai.

Iš sūrių sostinės, patrauksime į netoli Biržų esantį Kirkilų kraštovaizdžio draustinį – unikalią vietą, kurioje tyvuliuoja net 300 nedidelių karstinės kilmės ežeriūkščių. Prie didžiausio Kirkilų ežero gyvenanti šeiminikė, pavaišins Jus pagal senolių receptus pagamintais patiekalais, žolelių arbata ir taukuose virtais “Kirkilų trapučiais”. Vykstame į šiaurės Lietuvos alaus sostinę – Biržų miestą. Ne savo upėmis, ežeru ar bažnyčios bokštais didžiuojasi biržiečiai, bet tame krašte atsiveriančiomis smegduobėmis, didinga pilimi ir, žinoma, biržietišku alumi. Vieną įspūdingiausių smegduobių ir mes su Jumis apžiūrėsime – Karvės olą, vienintelę Lietuvoje šachtinio tipo įgriuvą, kurios požemiai nuo lankytojų akių slepia 5 urvus ir požeminį ežeriuką. Panašių įgriuvų Biržų rajone priskaičiuojama jau per 9000 ir kasmet jų daugėja, todėl vietiniai gyventojai tik didžiausiam priešui linki “Kad tu prasmegtum…”. Pasivaikščiosime Biržų pilies menėse, o taip pat, apsilankysime seniausioje Lietuvoje Biržų alaus darykloje, ragausime penkių rūšių alaus, sužinosime daug alaus gamybos paslapčių. Norintiems pamankštinti kojas, pasiūlysime vienu ilgiausiu tiltu per seniausią dirbtinį ežerą Lietuvoje pasiekti grafų Tiškevičių „Astravo“ rūmus.